Ortodonti Hangi Yaşta Yapılır?

Ortodontik tedaviler ile dişlerin düzeltilmesi işlemi her yaşta yapılabilmekle beraber, alt ve üst çenelerin konumlarına bağlı bozukluk olduğu durumlarda erken dönemlerde tedavi önerilmektedir. Yaklaşık olarak 7 ila 13 yaşları arasında çocuğun gelişimine göre değişkenlik göstermektedir.

Ortodontik Sorunlar Neden Kaynaklanır?

Ortodontik sorunlar ailesel geçiş gösterebildiği gibi çeşitli alışkanlıklar sonucuda meydana gelebilmektedir. Bunlara örnek olarak geniş geniz yada burun eti sonucunda sürekli yapılan ağız solunumu, parmak emme, kalem ısırma, uzun süre biberon yada yalancı emzik kullanımı, dil itimli yutkunma gibi örnekler verilebilir. Bunlar dışında dişilerin konumlandığı ark uzunluğu ile dişerin botutları arasındaki uyumsuzluğa bağlı olarak çapraşıklık yada dişler arasında boşluklar olabilmektedir.

Süt Dişlerinin Çürümesi ve Erken Kaybı Çapraşıklığa Yol Açar mı?

Evet süt dişlerinin çürümesi ve erken kaybı çapraşıklığa yol açmaktadır. Süt dişleri altlarından gelecek olan daimi dişler için yer sağlamaktadırlar. Süt dişlerinin erken kaybı sonucu daimî diş için yer koruma görevi sağlanamayacak ve daimi dişlerde bir takım ortodontik sorunlar meydana gelecektir. Böyle durumlarda süt dişinin erken kaybı sonucu hareketli veya sabit yer tutucu apareyler yapılmaktadır.

Kapanış Bozukluğu Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Dişlerdeki çapraşıklık, sıkışıklık veya dişlerin aralık olması ve çenelerin önde-geride olması gibi durumlar normal kapanış ilişkisinde görülmemektedir. Bu konunun ayrıntılı olarak değerlendirilmesi için mutlaka ortodonti uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.

Estetik Görüntümün Sadece Protezle Düzeltilmesi Uygun mudur?

Dişlerinizin protez öncesi konumu ile alakalı bir durumdur. Sadece protez ile düzeltilen durumlarda dişlerden fazlaca miktarda doku kaldırılmaktadır. Bu durum ise diş sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Protez öncesi yapılan ortodontik tedavilerde sonrasında estetik açıdan protez yapılmasına çok az ihtiyaç olmakta ya da hiç olmamaktadır. Dişlerinizin sağlığı açısından estetik görüntünün mümkün olduğunca ortodontik tedaviler ile çözümlenmesi önerilmektedir.

Süt Dişlerinin Arasında Aralıkların Olması Normal midir?

Evet süt dişlerinin arasında aralıkların alması normal bir durumdur ve gereklidir. Herhangi bir tedaviye ihtiyaç olmamaktadır.

Ortodontiste İlk Gelişte Ne Olacak?

Ortodontiste ilk gelişinizde yüzünüze ve dişlerinize bakılarak muayene yapılacak ve kapanış bozukluğu değerlendirilecek ve ortodontik ihtiyaçlarınız hakkında sizinle konuşulacaktır. Sonrasında tedavi süreci detaylı olarak anlatılacaktır. Herhangi bir girişimsel işlem ilk muayenede yapılmamaktadır.

Erişkinler Ortodontik Tedavi Görebilir mi?

Evet erişkinlerde ortodontik tedavi görebilir. Dişsel bozukluklar her yaşta ortodontik tedaviler ile düzeltilebilmektedir. Kesinlikle geç kaldım diye düşünmeyin emin olun sizin içinde tedavi seçeneği mutlaka vardır. Çünkü herkes güzel bir gülüşü haketmektedir.

Diş Telleri Takılırken Ağrı Olur mu?

Hayır. Diş telleri takılırken herhangi bir ağrı veya acı gerçekleşmediği için anestezi dahi uygulanmamaktadır. Ortalama 30 dk. İçinde teller uygulanmaktadır.
Diş telleri takıldıktan sonra dişlerde oluşan gerilimlere bağlı olarak 3 ila 4 gün hafif hassasiyet olmakta ve kendiliğinden geçmektedir. Bu durum tamamen normaldir.
İlk etapta tellerin yanak içlerinde tahriş oluşturması mümkündür. Bu durumda geçici olmakla beraber aşırı tel batması durumlarında hekim tarafından verilen koruyucu mumlar ile kolaylıkla bu sorun giderilmektedir.

Ortodontik Tedavi Sırasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Ortodontik tedavi sırasında ağız hijyeni çok önemli bir husustur ve özenle yapılmalıdır. Diş fırçası olarak firmalar tarafından özel olarak üretilmiş ortodontik diş fırçaları kullanım kolaylığı sağlamakla beraber elektrikli fırçalarda güzel sonuçlar vermektedir. Bunlara ilaveten tellerin altını fırçalamak için ince ara yüz fırçaları ve ağız gargaraları kullanılmaktadır.
Yenilecek gıdalara da dikkat etmek gerekmektedir. Diş tellerinin hasara karşı hassas olduğunu unutmayın, bu nedenle diş telleriniz olduğu sürece belirli yiyeceklerden kaçınmanız gerekir. Bunlar, tellere veya bantlara zarar verebilecek veya bir braketin dişten ayrılmasına neden olabilecek yapışkan ve sert yiyecekleri içerir.

Diş telleri ile tamamen kaçınılması gereken yiyecekler şunlardır:

  • Patlamış mısır
  • Fındık gibi sert kuruyemişler
  • Sert şeker
  • Hamur işlerinin siyah yanmış sert kısımları
  • Zeytin, Erik gibi çekirdekli gıdalarda dikkat edilmelidir.
  • Sert kraker
  • Cips

Ayrıca diş teli takarken şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketimini sınırlayın. Şeker tükürük ile karıştığında dişleri kaplayan yapışkan bir film (plak) oluşturur. Diş fırçalama plağı kaldırabilir, ancak bunu diş telleri ile yapmak daha da zorlaşır. Ve bu yapışkan filmi çıkaramazsanız, diş çürümesi riski vardır.
Bu nedenle, ara sıra tatlı ikramlar uygun olsa da kendinizi haftada yalnızca birkaç şekerli yiyecek ve içecekle sınırlayın.
Tellerim Varken Dişlerimi Nasıl Fırçalamalıyım?
Ortodontik tedavi sırasında ağız hijyeni çok önemli bir husustur ve özenle yapılmalıdır. Diş fırçası olarak firmalar tarafından özel olarak üretilmiş ortodontik diş fırçaları kullanım kolaylığı sağlamakla beraber elektrikli fırçalarda güzel sonuçlar vermektedir. Bunlara ilaveten tellerin altını fırçalamak için ince ara yüz fırçaları ve ağız gargaraları kullanılmaktadır.

Ortodontik Tedavide Diş Çekimi Gerekli mi?

Her ortodontik tedavide diş çekimi gerekli değildir. Tercih olarak diş çekimsiz tedavi seçeneği öncelikli olarak değerlendirilir. Ancak gerekli olduğunda diş çekimi yapılarak tedavi mümkün olmaktadır. Diş çekimli ortodontik tedaviler sonucunda ağız içinde herhangi bir boşluk kalmamakta ve çekilen diş yerine yeni bir diş yapımı gerekmemektedir.
Ortodontik Tedavide Hangi Sıklıkla Randevulara Geleceğim?
Orotontik tedavi teller ile gerçekleştiriliyor ise ayda bir kez randevuya gelmeniz gerekmektedir. Eğer ki invisalign (Şeffaf plaklar) ile gerçekleşiyor ise randevu sıklığı ayda bir ya da iki ayda bir şeklinde de olabilmektedir.

Kullanılan Diş Tellerinin Kaç Çeşidi Var?

Diş telleri metal braketler ve şeffaf braketler olmak üzere iki çeşittir.

Ortodontik Tedavi Pahalı mıdır?

Ortodontik tedaviler uzun süreli gerçekleştikleri için ücretleri yüksek olabilmekle beraber, ödeme süreci tedavi boyunca vadelendirilebildiği için kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Ortodontik Tedavi Yapılmazsa Neler Olabilir?

Bu durum yapılmak istenilen tedaviye göre değişiklik göstermekle beraber, kapanış bozukluklarının tedavi edilmediği durumlarda ileri dönemde çene ekleminde sorunlar meydana gelebilmektedir. Ve eklem ile daha zor bir tedavi süreci geçirme olasılığı bulunmaktadır.

Diş Telleri Zararlı mı?

Diş tellerinin dişler üzerinde herhangi bir zararı olduğuna dair çalışma bulunmamaktadır. Braketler dişler üzerine özel yapıştırıcılar ile yapıştırılmakta ve braketlerin sökülmesi sonrasında uygun temizleme işlemi sonrasında diş mineleri eski durumuna kavuşmaktadır.

Diş Teli Dişlerimde Çürük Yapar mı?
Diş tellerinin dişler üzerinde direk çürük yapıcı bir etkisi kesinlikle yoktur. Ağız hijyeninin gerektiği gibi sağlanması durumunda böyle bir sorunla karşılaşmazsınız.