Sabit Ortodontik Tedavi

Ortodontik tedavi sırasında dişlerde ve çenelerdeki uyumsuzlukları gidermek için kullanılan tedavi yöntemleri vakanın durumuna göre sabit veya hareketli olmaktadır. Hareketli apareylerin kullanıldığı ortodontik tedaviler genel olarak basit çapraşıklıkların olduğu vakalarda ve çocuk hastalarda tercih edilirken, sabit ortodontik tedavi ise diş çapraşıklıklarını gidermede en etkili yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Sabit ortodontik tedavi için kullanılan mekanikler sadece ortodontistler tarafından çıkarılıp takılabilir.
Sabit ortodontik tedaviye, genellikle tüm süt dişlerinin düştükten sonra yerlerine daimi dişlerin çıkması ile yaklaşık 11-12 yaşlarında başlanmaktadır. Sabit ortodontik tedavilerde dişlerin üzerine hekim tarafından yapıştırılan braketler ve bu braketler arasında uzanan teller kullanılmaktadır. Her yaştan hastaya uygulanabilen sabit ortodonti tedaviler; gelecekte oluşabilecek diş ve çene sorunlarının önüne geçmek, var olan diş çapraşıklıklarını gidermek için tercih edilmektedirler. Braketler kendi içinde metal, şeffaf (Porselen) ve içten uygulanan ( Lingual ortodonti ) olarak ayrılmaktadır.

Sabit Ortodonti Nasıl Yapılır? Tedavi Aşamaları

Sabit ortodontik tedavi uygulanırken ilk olarak hastanın ağız içi ve ağız dışı fotoğrafları çekilir, ağız ölçüsü alınarak ağız modeli elde edilir ve diş ve çene röntgenleri çekilerek ağız modelleri, fotoğraflar ve röntgenler üzerinde çapraşık dişlerin düzgün şekilde sıralanması için ayrıntılı tedavi planlaması oluşturulur. Sabit diş telleri, dişler üzerine özel bir yapıştırıcı ile yerleştirilen braketler ve braketler arasında uzanan tellerden oluşmaktadır. Bu teller aracılığı ile dişler arasında bir kuvvet ve gerginlik yaratıldıktan sonra, dişlerin yerlerinde aşamalı olarak değişme gerçekleşmesi sağlanır. İdeal diş dizilimine ulaşabilmek amacıyla uygulanan mekanikler aylık olarak düzenli periyotlarda kontrol edilir. Bu süreçte diş teli ya da braketlerin kopması durumunda yenilenmesi gereklidir.

Sabit Ortodonti Tedavi Süresi

Sabit ortodontik tedavi, diş çapraşıklığının ve çene bozukluğunun şiddetine göre 1,5-2 yıl arası sürerken basit vakalarda 6-8 ay gibi kısa sürede de sonuç alınmaktadır. Bu nedenle diş ve çene yapısındaki bozukluklar ilk olarak fark edildiğinde diş hekimine gitmek gerekir. Erken yaşlardaki tedaviler hızlı sonuç verecektir